Pārtikas neredzamā puse

17.04.2015

No 14.aprīļa līdz 26.aprīlim Ventspils Augstskolā būs apskatāma ceļojošā “National Geographic” fotoizstāde “Pārtikas neredzamā puse”.

Meklējot atbildes uz jautājumu, kur ņemt pietiekami daudz pārtikas deviņiem miljardiem iedzīvotāju 2050. gadā, kad planētu apdzīvos par diviem miljardiem vairāk iemītnieku, no 2014. gada maija līdz decembrim žurnālā “National Geographic Latvija” tika publicēta īpaša rakstu sērija stāstot, kā to izdarīt, nepārslogojot planētu. Jau šobrīd daļa pasaules iedzīvotāju nesaņem pietiekamu uzturu un cieš badu, un lielākā daļa badacietēju ir visnabadzīgāko pasaules valstu iedzīvotāji - sīkzemnieki jaunattīstības valstīs Dienvidamerikā, Āfrikā un Āzijā. Nodrošinot ar pārtiku attīstītās valstis, paši zemnieki dzīvo nabadzībā un ir starptautisko pārtikas ražošanas kompāniju apspiesti.

Izstādes autori - starptautiski atzīti fotogrāfi - dokumentējuši zemnieku dzīvi dažādās pasaules valstīs, atainojot gan tradicionālo lauksaimniecību, sadzīvi un kultūru, gan dabai nodarīto kaitējumu agresīvas lauksaimniecības rezultātā. Fotogrāfijas papildina apraksti, kas sniedz dziļāku ieskatu mūsdienu pārtikas sistēmā, kas lielākoties ir vērsta uz lielo korporāciju peļņas gūšanu un visai kūtri risina pārtikas nodrošinājuma problēmas pasaulē. Lai arī bads un nepietiekams uzturs visvairāk skar jaunattīstības valstis, pastāvot globalizētām pārtikas sistēmām, lokālai rīcībai ir tieša ietekme uz globālo attīstību. Attīstīto valstu iedzīvotāji, pie kuriem pieder arī Latvijas iedzīvotāji, patērē lielu daļu pasaules lauksaimniecības radīto produktu. Tieši patērētāji var spert nozīmīgus soļus atbildīga pārtikas patēriņa un ilgtspējīgu pārtikas ražošanas sistēmu virzienā, ar savu izvēli atbalstot gan vietējo lauku attīstību, gan jaunattīstības valstu lauksaimnieku labklājību.

Izstādes ceļš no Liepājas vedīs uz Ventspili, Jelgavu, Valmieru, Rēzekni un Daugavpili. Žurnāla “National Geographic” ceļojošā izstāde ir daļa no kampaņas par atbildīgu pārtikas patēriņu “Beidz spēlēt pārtikas cirku!”. Vairāk par kampaņu: http://www.homoecos.lv/lat/projekti/atbildigs-partikas-paterins

Kampaņa norisinās biedrības Latvijas Platforma attīstības sadarbībai projekta “Glokalizācija – vietējā atslēga globālai attīstībai. Eiropas gads attīstībai 2015 un ES Prezidentūras projekts Latvijas ES Prezidentūrai 2015”un organizācijas “homo ecos:” projekta “Lokālā rīcība globālai attīstībai” ietvaros. Izstāde tapusi ar Latvijas Vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu.

Mēs izmantojam sīkdatnes. Lietojot mūsu mājas lapu, jūs piekrītat izmatot mūsu sīkdatnes.