Izdots buklets “Putnu, spāru un tauriņu vērošana Ķengaragā”

13.02.2015

2015. gada 30. janvārī LOB Rīgas vietējās grupas kopsapulces laikā tika prezentēts buklets “Putnu, spāru un tauriņu vērošana Ķengaragā”. Bukleta mērķis ir rādīt dabas daudzveidību Rīgā un rosināt ikvienu doties dabā un to vērot. Buklets 16 lpp. biezumā ir kā īss ceļvedis putnu, spāru un tauriņu vērošanai Ķengaragā. Tas ir arī vērīgs materiāls, kurā apkopotas šajā teritorijā novērotās spāru un tauriņu sugas.

Bukleta autors ir dabas pētnieks Ruslans Matrozis, kurš dabu Rīgā vēro jau 25 gadus. R. Matrozis iesācējiem iesaka sākumā pievērst uzmanību trim dzīvnieku grupām, kuras ir visvieglāk pamanīt – spārēm, tauriņiem un putniem. Daugavas posms pie Ķengaraga, apmēram 3,5 km garumā no Mazjumpravmuižas drupām līdz Kojusalas līcim, ir viena no interesantākajām pilsētas daļām, kur joprojām ir saglabājusies liela bioloģiskā daudzveidība. Daugavas seklie līči, Mazjumpravmuižas dīķis, Elles (jeb Ķengaraga) dīķis, Kojusalas līcis, melnalkšņu aleja, pļavas un smilšu laukumi ir bagāti ar veģetāciju un nodrošina labas vairošanās, barošanas un atpūtas vietas daudzām dzīvnieku sugām.

Ērta nokļūšana ar sabiedrisko un privāto transportu, sakārtota un droša vide, kā arī gājēju un velosipēdu celiņš gar pašu Daugavas krastu padara Ķengaragu par lielisku dabas vērošanas ekskursiju galamērķi.

Ņem līdzi bukletu, ej dabā un ziņo par novēroto portālā www.dabasdati.lv! Atceries, ka jebkurš ziņots novērojums, īpaši dokumentēts ar fotogrāfiju, ir svarīgs!

Foto galerija no LOB Rīgas vietējās grupas kopsapulces: https://www.flickr.com/photos/127635185@N02/sets/72157650587737481/

Buklets izdots ar Latvijas vides aizsardzības fonda atbalstu projekta “Sabiedrības iesaiste bioloģiskās daudzveidības izpētē Rīgā” ietvaros. Bukletu plānots izplatīt Rīgas skolās un bibliotēkās, kā arī vides pasākumu laikā. Tāpat visiem interesentiem tas ir pieejams elektroniskā veidā Latvijas Ornitoloģijas biedrības interneta vietnē: http://www.lob.lv/download/Putnu-sparu-un-taurinu-verosana-Kengaraga-web.pdf

 

Guna Roze, LOB Rīgas vietējās grupas vadītāja vietniece, riga@lob.lv

 

Mēs izmantojam sīkdatnes. Lietojot mūsu mājas lapu, jūs piekrītat izmatot mūsu sīkdatnes.