• Sākums >
  • Aktualitātes >
  • Projektu jaunumi >
  • Daugavpils pilsētas Domē atklāta izstāde „Daugavpils spārnotie, seškājainie, zaļie un citi” par Ruģeļu meža un dīķu dabas vērtībām

Daugavpils pilsētas Domē atklāta izstāde „Daugavpils spārnotie, seškājainie, zaļie un citi” par Ruģeļu meža un dīķu dabas vērtībām

17.01.2015

Vai retie augi un dzīvnieki meklējami tikai neskartos purvos un mežos?  Izrādās, ka tie dzīvo arī  tepat kaimiņos - pilsētā! 

Daugavpils pilsētas Domes pirmā stāva foajē (Daugavpils, Krišjāņa Valdemāra ielā 1) 2014. gada decembrī atklāta fotoizstāde „Daugavpils spārnotie, seškājainie, zaļie un citi” par dabas daudzveidību  vienā no Daugavpils unikālajām zaļajām teritorijām - Ruģeļu dīķiem pieguļošajos priežu un melnalkšņu mežos un sausajās pļavās. 

Zinātnieki no Daugavpils Universitātes, Latvijas Ornitoloģijas biedrības un Latgales zoodārza, sadarbojoties ar vairākiem fotogrāfiem, ir sagatavojuši fotoizstādi par augiem un dzīvniekiem, kādi šeit sastopami. Ieeja izstādē ir bez maksas, tā pieejama Daugavpils Domes darba laikā.

Ieskaties un iepazīsti!

Uzziņai:

Zinātnieki 2014. gada vasarā apmēram 400 hektāru lielā platībā atklājuši dažādus retumus:

  • 32 aizsargājamo augu sugas, arī tādi izzūdoši augi kā iesārtā zeltstarīte un  zālainā cirvene, kas Latvijā sastopami tikai dažās vietās, arī Ruģeļos!
  • 17 retu un aizsargājamu kukaiņu sugas, tai skaitā viena no lielākajām  ļoti retās platās airvaboles atradnēm Latvijā.
  • ligzdo 20 aizsargājamu putnu sugas, vēl 5 aizsargājamas putnu sugas novērotas barojoties vai arī caurceļošanas laikā. Te ligzdo arī divi pāri ļoti reto mazo dumpju - visā Latvijā kopā ir tikai 50 pāri šo putnu!
  • Ruģeļu dīķos dzīvo retais lielais tritons.

Fotoizstāde ir sagatavota ar Latvijas vides aizsardzības fonda atbalstu - projekts Priekšlikums vietējas nozīmes īpaši aizsargājamas dabas teritorijas „Ruģeļi” izveidei Daugavpils pilsētā, projektu īsteno Daugavpils Universitātes Dabas izpētes un vides izglītības centrs.

Mēs izmantojam sīkdatnes. Lietojot mūsu mājas lapu, jūs piekrītat izmatot mūsu sīkdatnes.