Pasniegtas „Vides zinātnes balvas”

31.10.2014

24. oktobrī svinīgā ceremonijā Latvijas Universitātes Mazajā aulā tika pasniegtas Vides zinātnes balvas 2014.
Konkurss „Vides zinātnes balva” tika rīkots jau septīto reizi un tā mērķis ir novērtēt zinātnieku, skolotāju nevalstisko organizāciju devumu vides jautājumu aktualizēšanā un ilgtspējīgas vides izglītības un zinātnes popularizēšanā.

Šogad Vides zinātnes balvas tika pasniegtas četrās nominācijās: „Jaunais vides zinātnieks”, „Vides zinību skolotājs”, „Vides aktīvistu grupa”, „Vides zinātnieks vai augstskolas pedagogs”. Kopā nominācijām tika pieteikti 28 pretendenti, kas ir krietni vairāk kā iepriekšējās konkursa rīkošanas reizēs. Tādēļ konkursa žūrijas locekļiem no Latvijas Vides zinātnes un izglītības padomes bija īpaši grūti noteikt trīs labākos katrā nominācijā.

Nominācijā „Jaunais vides zinātnieks” dalītu pirmo vietu ieguva Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes laboratorijas vadītāja Linda Ansone-Bērtiņa un Rīgas Tehniskās universitātes Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūta docente un pētniece Elīna Dāce. Godpilno trešo vietu ieguva Rīgas Tehniskās universitātes Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūta vadošais pētnieks un lektors Gatis Žogla.

Par labāko vides zinību skolotāju tika atzīta Daiga Kalniņa - bērnu un jauniešu vides izglītības centra „Rīgas Dabaszinību skola” direktore, kura ieguva pirmo vietu. Dalītu otro vietu ieguva Pāvels Pestovs - Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas ķīmijas skolotājs un bērnu un jauniešu vides izglītības centra „Rīgas Dabaszinību skola” metodiķis, un Sanita Leja - Talsu pamatskolas ķīmijas un vides izglītības pulciņa skolotāja.

Pieteikumu skaita ziņā visaktīvākā grupa šogad bija nominācijā „Vides aktīvistu grupa”. Pirmo vietu ieguva Tiešās pirkšanas kustība, kas ir neformālas pircēju grupas, kuras organizē kolektīvu, regulāru, iknedēļas, pārtikas iegādāšanos savām ģimenēm pa tiešo no vietējiem bioloģiskajiem lauksaimniekiem un mājražotājiem, tādejādi, veicinot ekolauksaimniecības attīstību un aktualizējot uzmanību lauksaimniecības procesu ietekmes uz vidi mazināšanai. Otrā vieta tika piešķirta Vidzemes Augstskolas Studentu apvienības Vides virziena pārstāvjiem, kas rūpējās par to, lai Vidzemes Augstskolas studenti dzīvotu un darbotos videi draudzīgi. Savukārt trešo vietu ieguva Liepājas Universitātes Eko padome, kas nodrošina efektīvu Liepājas Universitātes vides pārvaldības sistēmas ieviešanu un organizē dažādus pasākumus vides apsaimniekošanas jomā. Pateicību par ieguldījumu vides zinātnes un izglītības attīstībā ieguva Olaines 2. vidusskolas 11. klases skolēni, Jēkabpils vakara vidusskolas pedagogu grupa, Daugavpils 12. vidusskolas 11.b klase, Zvejniekciema vidusskolas 7. klase, Vidagas Sikšņu pamatskola un Rīgas Ķengaraga vidusskola.

Nominācijā „Vides zinātnieks vai augstskolas pedagogs” pārliecinoši pirmo vietu ieguva Latvijas Universitātes profesors Oļģerts Nikodemus, otro vietu – Rīgas Tehniskās universitātes Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūta pētniece Silvija Nora Kalniņš, bet dalītu trešo vietu ieguva Rēzeknes Augstskolas docente Rasma Tretjakova un Latvijas Lauksaimniecības universitātes Informācijas tehnoloģiju fakultātes Vadības sistēmu katedras docente Laima Bērziņa.

Konkursu „Vides zinātnes balva 2014” organizēja Latvijas Vides zinātnes un izglītības padome sadarbībā ar Latvijas vides zinātnes studentu apvienību. Konkursu atbalstīja Latvijas vides aizsardzības fonds, kā arī laureātu balvu fondu papildināja Rīgas Tehniskās universitātes Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūts, Rēzeknes Augstskola un biedrība „Dabas koncertzāle”. Konkursa organizatoriskie atbalstītāji - Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, Latvijas Universitāte un Rīgas Tehniskās universitātes Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūts.

Neliels ieskats konkursa apbalvošanas ceremonijā pieejams:

https://www.dropbox.com/sh/yey2mzjb85w35ry/AAClK3YWXveHiDLDNC_ch8zwa?dl=0

Indra Muižniece
LVZSA biedre
indra.muziniece@rtu.lv

Mēs izmantojam sīkdatnes. Lietojot mūsu mājas lapu, jūs piekrītat izmatot mūsu sīkdatnes.