Uzsāk kampaņu “Uzmanību! #Maisbergs!”

16.10.2014

Šodien, 16. oktobrī, uzsākot mēnesi ilgo kampaņu, no plkst. 16.00 līdz 19.00, lielveikalā “Domina Shopping” biedrība „homo ecos:”rīko atklāšanas pasākumu, kurā pircējiem būs iespēja uzzināt noderīgu informāciju par iepakojumu, tā samazināšanas, šķirošanas un atkārtotas izmantošanas nozīmi un iespējām.

Pasākuma laikā žurnālists Ansis Bogustovs, kopā ar “homo ecos:” eksperti Janu Simanovsku un A/S “Latvijas Zaļais punkts” direktoru Kasparu Zakuli skaidros dažādu iepakojuma veidu samazināšanas iespējas un nozīmi, izmantošanas alternatīvas, kā arī veiks šķirošanas paraugdemonstrējumus ar Anša savākto un līdzatnesto iepakojumu.

Ikvienam interesantam būs iespēja gūt plašāku informāciju, individuāli aprunājoties ar kampaņas organizatoriem un brīvprātīgajiem, savukārt bērni un jaunieši varēs iesaistīties radošā aktivitātē un izgatavot interesantas un noderīgas lietas no izlietotā iepakojuma. Atbildot uz āķīgiem jautājumiem un iesaistoties izglītojošā spēlē, dalībnieki ne tikai varēs pārbaudīt savas zināšanas par iepakojumu, bet arī iegūt jaukas un noderīgas balvas.

“Uzmanību! #Maisbergs!” ir jau piektā biedrības“homo ecos:” rīkotā kampaņa, lai pievērstu sabiedrības uzmanību jautājumam, vai Latvija ir zaļākā valsts pasaulē?

210 tūkstoši tonnu – tik liels ir iepakojuma kalns, kurš katru gadu nonāk apglabāšanai atkritumu poligonos un veido apmēram trešo daļu no visiem sadzīves atkritumiem. Tās ir trīs “Gaismas pilis”, kurās ietilptu mūsu izmestie maisiņi, pudeles, papīrs, konservu kārbas, kartona pakas un viss pārējais iepakojuma materiāls, kuru mēs nenododam pārstrādei.

“Šobrīd tirdzniecībā brīvi pieejamo vieglās plastmasas maisiņu negatīvā ietekme uz vidi, īpaši uz jūras floru un faunu, ir ļoti nopietna. Tāpēc Eiropas Komisija izstrādājusi priekšlikumu direktīvai, kurā pausta prasība līdz 2020. gadam pilnībā aizliegt bezmaksas plastmasas maisiņus, visām dalībvalstīm, nosakot saistošus ES līmeņa mērķus samazināt vienreiz lietojamo plastmasas maisiņu skaitu un par visiem iepirkumu maisiņiem piemērot obligātu maksu. Latvijā vieglās plastmasas maisiņus nepārstrādā, tie nonāk apglabāšanai atkritumu poligonos un kļūst par daļu no lielā iepakojuma #Maisberga”, uzsver “homo ecos:” vadītāja Santa Krastiņa.

Kampaņas ietvaros tiks pētīts, kāds iepakojums nonāk mūsu mājās, kā to šķirot pārstrādei un cik lielu daļu no tā šobrīd Latvijā vispār iespējams pārstrādāt. Savukārt pieci sociālā eksperimenta dalībnieki – rakstniece Dace Rukšāne-Ščipčinska, blogere un zemniece Ilze Lipska, vides žurnāliste Anitra Tooma, radio “Skonto” rīta programmas vadītājs Valdis Melderis un mūziķis Jānis Holšteins-Upmanis – četras nedēļas eksperimentēs, vai iepakojuma apjomu iespējams samazināt, kā arī kopā ar ekspertiem analizēs, kāpēc un kāds iepakojums nonāk viņu mājās, un, protams, centīsies to šķirot.

A/S “Latvijas Zaļais punkts” direktors Kaspars Zakulis atgādina, ka “attīstoties ekonomikai, augot patēriņam, pieaug arī atkritumu daudzums. Tomēr mēs ar savu rīcību un lēmumiem varam ietekmēt to, lai šie atkritumi nenonāktu poligonos vai apkārtējā vidē, bet tiek sašķiroti un pārstrādāti jaunās precēs un produktos vai otrreizējās izejvielās. Kampaņa “Uzmanību! #Maisbergs!” ir kā atgādinājums mums visiem, ka dzīves un apkārtējās vides kvalitāte neslēpjas kvantitātē.”

Kampaņa tiek realizēta ar Latvijas vides aizsardzības fonda, Amerikas Savienoto Valstu vēstniecības, SIA “Arfi Line”, A/S “Latvijas Zaļais punkts” un GREEN MOOD finansiālu atbalstu, un sadarbībā ar “Ekodizaina kompetences centru”, portālu “Draugiem.lv”, žurnālu “IR”, Radio „Star FM” un raidījumu “Vides fakti”.

Plašāka informācija par kampaņu: www.homoecos.lv, vai Twitter, lietojot #Maisbergs.

 

 

Par “homo ecos:”:

Biedrība “homo ecos:” apvieno domubiedrus, kuriem ir svarīga līdzsvarota, cilvēku un planētas vajadzībām atbilstoša attīstība. Tās mērķis ir stiprināt sociālu kustību, kuras dalībnieki atbalsta zaļas idejas un kuri maina vai uzlabo savus ikdienas paradumus, lai dzīvotu videi un cilvēkiem draudzīgi.

Informāciju sagatavoja:

Laura Melne

Biedrība „homo ecos:”

tālr.: 28625489

laura.melne@homoecos.lv  

Mēs izmantojam sīkdatnes. Lietojot mūsu mājas lapu, jūs piekrītat izmatot mūsu sīkdatnes.