„Simjūda gadatirgū” būs iespēja izzināt, kādas zivis labāk lietot uzturā

09.10.2014

Valmiera – pirmā pilsēta Latvijā, kurā tiek prezentēts jaunais Zivju gids

Pasaules Dabas Fonds un Valmieras pašvaldība aicina 11. oktobrī doties uz „Simjūda gadatirgu” Valmierā, lai ne vien pirktu, pārdotu un kaulētos, bet arī izzinātu, kādas zivis labāk lietot uzturā. „Simjūda gadatirgū” īpašā Pasaules Dabas Fonda izglītības stendā tiks prezentēts jaunais Zivju gids – palīgs zivju izvēlē veikalā, tirgū vai restorānā.  

„Saskaņā ar ANO datiem, vairāk kā ceturtā daļa pasaules zivju resursu tiek pārzvejoti. Katru dienu tīklos nonāk nepieaugušas zivis, kas nav paspējušas nārstot,” stāsta Pasaules Dabas Fonda Baltijas jūras programmas vadītājs Ingus Purgalis. „Ir svarīgi apzināties, ka zivju izvēle maltītei ietekmē to nozveju. Zivis var un vajag ēst, bet jāraugās, lai tās iegūtas, ievērojot atbildīgus zvejas principus, ko palīdz darīt Zivju gids.”

Lai atvieglotu izvēli tiem, kuri vēlas ikdienā lietot atbildīgi iegūtus zvejas produktus, Pasaules Dabas Fonds izdevis Zivju gidu. Lai norādītu vai jūras produktu ir ieteicams lietot uzturā, izmantotas trīs krāsas. Zaļā krāsa nozīmē „laba izvēle – izbaudi maltīti”, dzeltenā – „apdomā pirms izvēlies”, bet sarkanā – „labāk neizvēlies”. Ar zivju gidu būs iespējams iepazīties un to iegūt savā īpašumā „Simjūda gadatirgū”. Piemēram, brētliņas, Baltijas mencas, Baltijas plekstes jeb butes, reņģes ir laba izvēle – zivis nav pārzvejotas. Izvēloties zivis no zaļā saraksta, cilvēka ietekme uz vidi un jūru būs minimāla. Savukārt, zušus, jūraslīdakas un nereti arī lielās plēsīgās zivis, kā, piemēram, haizivis, uzturā nevajadzētu lietot, jo sugas ir apdraudētas un savvaļā tās tiek pārzvejotas.

Pasaules Dabas Fonda darbinieki un fonda simbols Panda ikvienu gaidīs vides izglītības stendā Valmieras Rātslaukumā laikā no 9:00 līdz 16:00. Tur būs iespējams saņemt Zivju gidu, uzdot interesējošus jautājumus un doties improvizētā pastaigā pa Zivju tirgu. Mazākajiem interesentiem – spēlēt spēles kopā ar Pandu.

 „Zivis – kā izvēlēties atbildīgi?” ir vides izglītības akcija, kuras mērķis ir samazināt apdraudēto zivju un zivju produktu patēriņu, bet veicināt atbildīgi zvejotu zivju noietu. šoruden vairākās Latvijas pilsētās tiks veidotas vides izglītības darbnīcas, lai stāstītu un rādītu, kādas zivju sugas labāk izvēlēties uzturā. Pirmā pilsēta, kur viesosies Pasaules Dabas Fonda Panda ir Valmiera. Zivju gids izveidots pēc zinātniski pamatotiem novērtējumiem un tiek plaši lietots daudzās Eiropas valstīs. Zivju gids, ņemot vērā jaunākās tendences, tiek atjaunots reizi divos gados. Latvijā šis ir otrais Zivju gida izdevums.   

Ko ikviens var darīt Baltijas jūras zivju labā?

  • Iegādājoties jūras produktus veikalā, tirgū vai restorānā, pajautāt, kāda ir to izcelsme.
  • Aicināt veikalus savā produktu klāstā iekļaut vairāk sertificētus jūras produktus un to izstrādājumus – tā pasargājot gan sevi, gan dabu.
  • Iespēju robežās sekot līdzi Zivju gida padomiem!

 

Projekts „Zivis – kā izvēlēties atbildīgi?” tapis ar Latvijas vides aizsardzības fonda atbalstu.

 

Vairāk informācijas:

Dārta Treija | Komunikācijas vadītāja

| Pasaules Dabas Fonds | Elizabetes iela 8-4, Rīga, LV - 1010 | Mob.:  +371 29426313 | Office: +371 67505646 | facebook.com/PasaulesDabas Fonds | www.pdf.lv

Mēs izmantojam sīkdatnes. Lietojot mūsu mājas lapu, jūs piekrītat izmatot mūsu sīkdatnes.