Sprīdīšu nometņu sezona noslēgusies!

29.08.2014

Izskanot bērnu iemīļotās Imanta Kalniņa dziesmas „Piena ceļš” vārdiem, Amatas novada Drabešu pagasta „Apneros” Saieta namā noslēdzās nometnes „Pie Sprīdīša” 20 darbības gadiem veltītais pasākums. Četrdesmit mazie nometņotāji nevien no Latvijas pilsētām un novadiem, bet vairāki arī no ārvalstīm (Zviedrijas, Anglijas un Itālijas) un viņu vecāki 79. nometni noslēdza ar skaistu pašdarbības koncertu un apbrīnas vērtu bērnu darbu izstādi. Jubilejas nometnes projekts, kam bija dots nosaukums „Mums pieder skaistākā zeme pasaulē!” noritēja ar Sprīdīšu draugu biedrības gādību un Latvijas Vides aizsardzības fonda administrācijas atbalstu. Pati vecākā Latvijas bērnu nometne vienreizēji skaistajā dabas nostūrī pie Gauča ezera savā pastāvēšanas laikā mācījusi vairāk nekā 2800 bērniem savas tēvzemes mīlestību, darba tikumu, dažādas dzīvē nepieciešamas prasmes un gudrības. Jubilejas gadskārtas nometnē viss bija pakārtots Latvijas dabas izpētei un aizsardzībai, prasmei rūpēties par savu drošību visdažādākajās vietās un dzīves situācijās un savas veselības stiprināšanai. Un pāri visam – patriotisma audzināšnai un piederības stiprināšanai savai Latvijai.

Nometnes atklāšnas dienā bērni saņēma dāvanu no Valsts prezidenta Andra Bērziņa – 3 vērtīgas grāsmatas par Latviju. Šis sūtījums bija kā dzirkstelīte, kas iededza spēcīgu liesmu mazo Sprīdīšu sirdīs. Bērni vienojās, ka līdz ar prezidenta dāvanu viņi ārzemēs dzīvojošiem latviešu bērniem saiknes stiprināšanai ar dzimteni katrs dāvinās vienu no savām mīļākajām grāmatiņām. Ar ziedojumu grāmatu iegādei jauko ideju atbalstīja arī nometnes audzinātāju saime un vairāki bērnu vecāki. Un rezultāts kā uz delnas bija redzams noslēguma sarīkojumā. Saieta namā uz galda bija izliktas trīs prezidenta dāvātās grāmatas un tām līdzās – sešdesmit, ko bija sarūpējuši Sprīdīši ,viņu vecāki un audzinātājas.

10 dienas nometņotāji pavadīja, mācoties šķirot atkritumus, dot otru elpu plastmasas pudelēm, izlietotajām olu breketēm, papīru rullīšiem, arī nolietotiem CD diskiem un datoru „pelītēm”. Nodarbību laikā bērni mērīja koku augstumu, noteica koku vecumu. LVM mežzine T.Gailīte nometņotājiem pastāstīja, cik nozīmīgs mūsu valsts tautsaimniecībā ir mežs. Kopā ar Cēsu 27.zemessardzes bataljona vīriem nometņotāji mācījās, kā, pareizi rīkojoties, arī mežā var iekurt ugunskuru un kā tas jānodrošina pret liesmu patvaļīgu izplatīšanos. Un ,protams, kā nekļūdīgi jānodzēš pat pēdējā ugunskura oglīte. Zemessargi bērniem iemācīja arī elementārus paņēmienus kā palīdzēt glābt slīkstošu cilvēku. Latvenergo Sadales tīklu pārstāvji nostiprināja nometņotāju zināšanas elektrodrošībā. Bērni bija gandarīti, ka piedalījās mācību video filmas veidošanā par elektrodrošību.

Nometnes audzinātājas iemācīja bērniem atpazīt bīstamos augus, meža iemītniekus, mācīja kā orientēties mežā. Gauča ezera krastā pētījām mikroskopā ezera iemītniekus. Nometņotājiem bija visai reti pieejama izdevība ar teleskopu pētīt polus un krāterus uz Mēness virsmas  pilnmēness laikā, kā arī debess juma zvaigznājus.

Apgūtās prasmes un zināšanas par vides kopšanu un sargāšanu, atkritumu šķirošanu nometņotāji lika lietā, izveidojot mācību filmiņas. Bērniem ilgi paliks atmiņā raženā makšķerēšana, kartupeļu cepšana ugunskurā un zāļu tējas vārīšana.

Nometņu sezona beigusies. Klāt atkal skolas laiks. Sprīdīšiem būs ko pastāstīt saviem vienaudžiem par aizvadītajām brīvdienām savā nometnē.

Zigita Baldone,

Valmieras Viestura vidusskolas skolotāja,

nometnes „Pie Sprīdīša” vadītāja

Mēs izmantojam sīkdatnes. Lietojot mūsu mājas lapu, jūs piekrītat izmatot mūsu sīkdatnes.