Sestdien Gaujas senielejā projekta "Dabas koncertzāle" ietvaros skanēs bruņuzivs stāsti

07.08.2014

Nedēļas nogalē - 9.augustā, Balonu pļavā notiks Dabas koncertzāle, kuras laikā ikviens aicināts doties pārgājienos, iesaistīties izziņas laboratoriju un radošo darbnīcu aktivitātēs, bet, iestājoties tumsai, kļūt par dabas, mūzikas un videomākslas izrādes dalībniekiem, sajūtot dabu sevī un personisko saikni ar dabas skaistumu, varenību un laika plūdumu.

 

Dabas koncertzāles galvenais varonis, kas palīdzēs izdzīvot šo stāstu, šogad būs bruņuzivs Asterolepis ornata jeb Zvaigžņotās zvīņās tērptā. Tā ir „vienaudze” vairāk nekā 400 miljonu gadu vecajiem Gaujas senielejas krastus veidojošajiem smilšakmeņiem. Šie ieži radušies izgulsnējoties un sacementējoties smiltīm un māliem Devona jūras seklūdenī un milzīgu upju deltās, kas senajos laikos bija mūsdienu Latvijas cietzemes vietā. Gaujas smilšainajās sērēs bruņuzivju kaula bruņu fragmenti rūpīgam dabas vērotājam un pētniekam atrodami vēl mūsdienās.

Šogad Dabas koncertzāles nelielo ierasto mūziķu sastāvu papildinās „Devona orķestris”. Tā pamatā ir akadēmiskais simfoniskā orķestra kamersastāvs 20 profesionālu mūziķu sastāvā. Šī orķestra galvenais uzdevums būs ar skaņu simfoniju aizvest klausītājus 400 miljonu gadu tālā pagātnē un savienot to kopējā skanējumā ar mūsdienu Dabas koncertzāli.

Uzmanību!

Pasākuma veiksmīgai un drošai norisei no 9.augusta plkst.16.00 līdz 10.augusta plkst.5.00 tiks slēgts autoceļš P8 (Inciems – Sigulda – Ķegums) posmā no Cēsu ielas un Raiņa ielas krustojuma (Siguldā) virzienā uz Inciemu līdz autoceļu P8 un P7 krustojumam – Turaidas muzejrezervātam. Satiksmes ierobežojumi paredz, ka šajā laikā tiks slēgta satiksme pār Gaujas tiltu.

Projektu īsteno biedrība „Dabas koncertzāle” sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldi, Siguldas novada pašvaldību un dabas pētniekiem. Pasākums nebūtu iespējams bez Latvijas vides aizsardzības fonda atbalsta. Mākslas un zinātnes projekts „Dabas koncertzāle” ir dabas, mūzikas, zinātnes, video mākslas, dramaturģijas simbioze, kas aktualizē un spēcina mijiedarbību starp cilvēku un dabu.

Dabas koncertzāles pasākums ir viena no projekta „Eiropas kultūras galvaspilsēta 2014” aktivitātēm.

Līdzi, kā vienmēr ņem -  darbnīcām - vēlmi izzināt;  pretodu līdzekli, paklājiņu, kabatas lukturīti un labu noskaņojumu - vakara koncerta baudīšanai.

Sīkāka informācija: www.dabaskoncerts.lv

Mēs izmantojam sīkdatnes. Lietojot mūsu mājas lapu, jūs piekrītat izmatot mūsu sīkdatnes.