„Valmieras gudrais nams” dalībnieki apgūst atkritumu šķirošanu

07.08.2014

Projektā „Valmieras gudrais nams” iesaistītās ģimenes izpētīja preču patēriņu savās mājsaimniecībās un analizēja pašu radīto sadzīves atkritumu sastāvu, kā arī iemācījās šķirot otrreizējai pārstrādei derīgos atkritumus. Projekta dalībniekiem radās vairāki šķiroto atkritumu veidi: PET pudeles, polietilēna plēve, sadzīves ķīmijas iepakojums, avīzes, papīra iepakojums, žurnāli, reklāmas bukleti, stikla pudeles un burkas.

Pareizu atkritumu šķirošanu ģimenēm palīdzēja apgūt SIA „ZAAO” vides izglītības speciāliste Ieva Veģere, norādot, ka šķiroto atkritumu konteineros jāmet tikai tie atkritumu veidi, par kuriem viņi ir pilnībā pārliecināti, ka tie derīgi otrreizējai pārstrādei. I.Veģere ieteica atcerēties, ka netīrs iepakojums nav derīgs šķirošanai, lai gan atbilst otrreizējās pārstrādes veidam. Par šķirojamu atkritumu tas top tikai tad, ja ir izskalots. Piemēram, jāskalo ir pārtikas dzērienu un piena produktu tetrapakas.

Izglītības speciāliste skaidroja, ka šķirošanai nav derīgas salvetes un nelielo saldumu iepakojumi – čipsu, šokolādes batoniņu, saldējuma papīri, vienreizējās lietošanas plastmasas trauki, to skaitā, krējuma un margarīna trauciņi, kečupa un eļļas pudeles, kā arī cietās plastmasas izstrādājumi, ko apzīmē ar „PP”, „PS” un „PVC”, jo šiem atkritumu veidiem Latvijā vēl nav atrastas pārstrādes iespējas.

Noskaidrots, ka mājsaimniecībās, kuras piedalījās pētījumā, 30% no sadzīves atkritumiem ir derīgi šķirošanai un izmetami šķiroto atkritumu konteineros, savukārt 30% atkritumu ir pārtikas atkritumi, kas ir kompostējami.

Pētījuma dalībniekiem bija iespējams izmantot īpaši projekta aktivitātēm uzstādītu kompostējamo iekārtu, lai noskaidrotu, vai, izmantojot atbilstošus tehnoloģiskos risinājumus, ir iespējama pārtikas atkritumu kompostēšana, dzīvojot daudzdzīvokļu namā. Dalībnieki speciālās rotējošās tvertnēs kopā ar kokskaidu granulām noglabāja pārtikas atkritumus. Par komposta kvalitāti iedzīvotāji un projekta koordinatori varēs pārliecināties eksperimenta beigās - pēc 6 nedēļām.

Pabeidzot projekta tēmu „Atkritumi”, projekta partneri izveidoja informatīvi izglītojošu plakātu un animācijas video par atbildīgu dzīvesveidu, akcentējot atkritumu šķirošanas nozīmi. Plakāti un animācija tiks publicēti projekta partneru mājas lapās, kā arī drukātā veidā izvietoti Valmieras sabiedriskā transporta pieturās.

Nākamajā projekta posmā Stacijas ielas 13 nama iedzīvotāji divas nedēļas analizēs savu fizisko aktivitāti – tā veidus un ilgumu, kā arī saņems rekomendācijas par to, kā populārākos maršrutus, ko veic ar kājām vai automašīnu, ērti var sasniegt ar velosipēdu. Pētījumā aicināti piedalīties arī citi interesenti. Lūgums pieteikties pa e-pastu: kristine.melece@valmiera.lv vai zvanīt pa tālruni 64207861.

Projektu „Valmieras gudrais nams” ar Latvijas vides aizsardzības fonda atbalstu realizē SIA „Valmieras Namsaimnieks”, SIA „ZAAO”, SIA „Valmieras ūdens” un Valmieras pilsētas pašvaldība.

 

Informāciju sagatavoja:

Kristīne Melece

e-pasts: kristine.melece@valmiera.lv

Mēs izmantojam sīkdatnes. Lietojot mūsu mājas lapu, jūs piekrītat izmatot mūsu sīkdatnes.