Vides ekspedīcija Mana jūra 2014 piestās Rīgā

24.07.2014

Atgādinot, ka ikviens jūrā nonākušais cilvēku radītais atkritums pēc mazāka vai ilgāka laika nonāk atpakaļ pie mums un aicinot saglabāt Baltijas jūru un Latvijas piekrasti tīrāku nākamajām paaudzēm, Rīgā, pirms pēdējā posma mērošanas līdz Ainažiem, piestās ikgadējā Vides izglītības fonda kampaņa Mana Jūra 2014.

Plastmasa, kas pēc Mana Jūra datiem Latvijas piekrastē veido vairāk nekā pusi no visiem atkritumiem, sadalīšanās procesā, kas var ilgt vairākus simtus gadu, pirmkārt, ūdens vidē atpakaļ nodod visas tās bīstamās vielas, kas izmantotas tās ražošanā un, otrkārt, lēnā garā sadaloties, nonāk putnu un dzīvnieku barības ķēdē, ne tikai iznīcinot veselas sugas, bet arī atgriežas uz mūsu vakariņu galdiem.

Kampaņas Mana Jūra zaļās ekspedīcijas dalībnieki jau trešo gadu mēro ceļu visā Latvijas piekrastes garumā, pētot situāciju piekrastes apsaimniekošanā, veicot jūras piesārņojošo atkritumu monitoringus un aicinot līdzi ikvienu interesentu piedzīvojumā iepazīt un iemīlēt Baltijas jūru un Latvijas piekrasti

Sestdien, 26. jūlijā, ekspedīcija sasniegs Rīgu, lai ar pozitīvām, izzinošām un sportiskām aktivitātēm par jūru un ūdeni priecētu lielus un mazus rīdziniekus. Bezmaksas Mana jūra pasākums Ķīpsalas pludmalē pie Vanšu tilta ar volejbola sadraudzības spēļu turnīru Tīra jūra vieno sāksies pl. 16:00.

Pasākumu vadīs asprātīgi sportiskais žurnālists Andris Rupais. Piedzīvot piekrastes unikālās dabas daudzveidības iedvesmoto stāstu aicinām sportiskā azarta piekritējus, dabas draugus, jūras mīļus un ģimenes ar dažāda vecuma bērniem. Volejbola draudzības turnīrā cīnīsies komandas no Zemkopības ministrijas, Lauku atbalsta dienesta, Vides izglītības fonda un Pasaules Dabas Fonda. Turnīra mērķis – popularizēt no atkritumiem tīras piekrastes būtisko nozīmi aktīvās atpūtas un brīvā laika pavadīšanas ziņā.

Paralēli volejbola mačiem notiks Mana jūra pārsteidz radošās darbnīcas kopā ar Mana jūra draugiem – biedrību Zaļā josta, Hidroekoloģijas institūtu un Pasaules Dabas Fondu. Būs iespēja piedalīties ūdens valstības nodarbībā, kā arī draudzēties ar Zaļās jostas talismanu un dabas draugu Ezīti Jostiņu, kurš gan spēles (EKO Cirks, Duelis ar Šķiromanu Zigi u.c.) mācīs, gan kopā ar Zaļās jostas pārstāvjiem sniegs informāciju par pareizu atkritumu šķirošanu. Mana jūra 2014 darbnīcā ar vides ekspedīcijas simboliku varēs apdrukāt gan krekliņus no labdarības veikala Otrā elpa, gan jaunākās un praktiski vilinošās aktivitātes Mazā talka cimdiņus, kurus varēs likt lietā, reāli savācot ikdienas gaitās ceļā patrāpījušos atkritumus. Piedalīties pasākuma aktivitātēs varēs no pl. 16:00 līdz pl. 20:00.

Ekspedīcija Mana jūra sākās 2. jūlijā uz Lietuvas/Latvijas robežas. Katrā posmā dalībnieki veic jūras piesārņojošo atkritumu situācijas izvērtējumu, Mazo talku, kā arī padziļinātu piekrastes apsaimniekošanas situācijas izpēti. Sekot līdzi piekrastes piesārņojuma datiem var Vides izglītības fonda Twitter kontā https://twitter.com/videsfonds.Piesārņojuma dati un secinājumi, kā arī ierosinājumi valsts un starptautiskajām institūcijām oficiāli tiks publiskoti augustā, kad noslēgsies ekspedīcija Mana Jūra.

Ekspedīcija finišēs 1. augustā Ainažos, kur notiks noslēguma zaļumballe. Nāc kopā ar mums!

Aicinām iepazīties ar maršrutu un pasākumu plānu un pieteikties ekspedīcijai www.manajura.lv vai zvanot ekspedīcijas vadītājam Uldim Moram (t. 26440598).

Mana jūra 2014 virtuālajos viļņos www.manajura.lv;
https://www.facebook.com/tirajuravieno;
https://twitter.com/Videsfonds;
www.videsfonds.lv

Mēs izmantojam sīkdatnes. Lietojot mūsu mājas lapu, jūs piekrītat izmatot mūsu sīkdatnes.