Kampaņas Mana jūra starts jau 1. jūlijā

27.06.2014

Otrdien, 1. jūlijā pl.14:00, no Vides izglītības fonda biroja Rīgā, Lapu ielā 17 jau trešo reizi startēs kampaņa Mana jūra 2014. Ekspedīcija, kas pulcē aizvien lielāku līdznācēju pulku. No pārdesmit domubiedriem pirmajā gadā līdz vairākiem simtiem dalībnieku 2013. gadā. Šobrīd Mana jūra ir vērienīgākā Baltijas jūras un Latvijas piekrastes aizsardzības kampaņa.

Kampaņās Mana jūra iegūtie piekrastes piesārņojuma dati ir unikāli un tiek izmantoti vides aizsardzības sfērā Latvijā un pasaulē. 2013. gada ekspedīcijā pēc ANO Vides programmas metodoloģijas tika uzskaitīta 5861 atkritumu vienība. TOP 3 – plastmasa, stikls, papīrs. Netīrākā pludmale bija Daugavgrīva, tīrākā – Kaltene. Piekrastes aizsardzības veicināšana, tās dabas unikalitātes iepazīšana un sajušana ir būtiska, jo nacionālajā attīstības plānā Latvijas  496 km garā piekraste ir noteikta kā nacionāla vērtība un viens no attīstības virzītājspēkiem.

Papildus Mana jūra 2014 pārgājienam, piedzīvojumiem un īpaši radītiem publiskiem pasākumiem un koncertiem arī šogad tiks apzināts piekrastes piesārņojums. Norisināsies arī jaunā Mana jūra 2014 ikdienas iniciatīva Mazā talka. Ar saukli Viens divi trīs, viss ir tīrs! kampaņas dalībnieki aicinās ikvienu, vienalga – piekrastē, pilsētā vai mežā, – pacelt atkritumus, jo vienreiz pacelt ir vieglāk nekā vairakkārt neapmierinātībā paiet garām. Jauns mērķis no organizatoriskā viedokļa būs 100% videi draudzīga saimniekošana visa pārgājiena laikā, jo Mana jūra 2014 ir pirmais pasākums Latvijā, kas tiks sertificēts ar Zaļā pasākuma sertifikātu.

Sadarbībā ar Zilā Karoga programmu, kas ir pasaulē atpazīstamākā tūrisma ekosertifikācijas sistēma, Mana jūra ietvaros notiks Piekrastes balva – interneta balsojums par Latvijas labākās peldvietas noteikšanu. Par 2013. gada labāko peldvietu tika izvirzīta Limbažu Lielezera peldvieta, kurā uzstādīts izcīnītās balvas simbols – recycled dizaina soliņš.

Mana jūra 2014 notiks no 1. jūlija līdz 1. augustam. Starta punkts Nidā (2. jūlijā), finišs – Ainažos. Ekspeditoru pulkā bijuši pirmsskolas ziķeri ar vecākiem, aizrautīgi pusaudži, zinātkāri studenti, ģimenes, pārīši, draugi un gājēji ar vairāk nekā 70 gadu dzīves pieredzi. Trīs gājēji no Mana jūra 2013 komandas kājām pievārēja visu jūras piekrasti. Pievienoties un atklāt savu jūras stāstu kaut uz vienu dienu var ikviens. Pieteikšanās, ieteikumi gājējiem, kā arī Mana jūra 2014 pasākumu un koncertu programma www.manajura.lv.

Mana jūra 2014 atbalsta Latvijas vides aizsardzības fonds, Sabiedrības integrācijas fonds, Ventspils, Liepāja.

Mana jūra 2014 virtuālajos viļņos
www.manajura.lv;
https://www.facebook.com/tirajuravieno;
https://twitter.com/Videsfonds;
www.videsfonds.lv

Mēs izmantojam sīkdatnes. Lietojot mūsu mājas lapu, jūs piekrītat izmatot mūsu sīkdatnes.